Recept: Cureki [Tsoureki] tradicionalni grčki Uskršnji hleb

Tsoureki (izgovara se Cureki) je tradicionalni grčki slatki hleb koji domaćice pripremaju svakog Uskrsa. 
Cureki ima oblik pletenice, a ako se pravi za Uskršnju trpezu ima makar jedno crveno jaje.
Začini koji mu daju specifičan miris su mastika (smola sa drveta Mastike koje uglavnom raste na ostrvu Hios i retko gde drugde), mahlepi (semenje iz divljih trešanja) i korica od narandže. Mastiku i mahlepi potražite u prodavnicama začina (grčkih, turskih, arapskih) .
 Kao grčka snajka - rešila sam da se oprobam u spravljanju ove poslastice. 
U subotu sam napravila jedan Cureki, koji je bio veliki, a nisam izdržala u nedelju sam napravila dva mala. 

Tradicionalni grcki Uskrsnji hleb kolac Cureki
Prvi Cureki u životu sam pravila izjedna, a sutradan sam pravila dva manja. Više mi se dopadaju manji.


Potrebno:
500 gr brašna (po potrebi i malo više 650gr )
30 g svežeg kvasca (ili 15 gr suvog)
2 dl  mleka mlakog (ne vrućeg)
60 gr margarina
130gr šećera (manje, više u zavisnosti da li volite slađe)
2 + 1 jaja (na sobnoj temperaturi)
prstohvat soli
1 kašikica usitnjenog mahlepi-ja (kažu da se može kupiti u Vero marketima u Srbiji)
1 kašikica usitnjene mastihe
1 kašikica praška za pecivo
 korica od 1 pomorandže (samo narandžasti deo)
2 - 3 kašike badema isešenog na lisitiće
*1 kuvano i ofarbano crveno jaje (ako je Uskrs)

Priprema:

Recept: Cureki [Tsoureki] tradicionalni grčki Uskršnji hleb


Isitnite mahlepi i mastihu (ako imate avan u njemu, ako ne (kao ja) onda u činiju i gnjeciti nekim predmetom (ja sa flašicom).
Neko kaže da se može staviti u mikser ali se ni semenke mastike ni mahlepi  nisu usitnili, pa sam morala da ponovim početne postupke.

1. Dakle usitnite mahlepi i mastihu u avanu (ili nečem sličnom). Izrendajte najsitnije koricu od narandže . Pomešajte mahlepi, mastihu, koricu narandže i šećer.

2. U dubljoj posudi izmiksajte mikserom kavasac smrvljen prstima, 3/4 mleka, margarin, mastihu, mahlepi, izrendanu korcu narandže, jaja. Miksajte sve vreme. Mikserom mutite sve dok se dobro ne sjedini. Otprilike 6-7 minuta.

3. Dodati zatim u tu smesu brašno i prašak za pecivo i mleka što je preostalo, malo po malo.
Pošto nemam jači mikser, dodavala sam malo po malo brašna sam, dok je moglo da se muti, zatim sam nastavila da mešam varljačom. Mesite tako da testo postane glatko i elastično.

Gledajte da posuda u kojoj mesite bude veća. Pospite na testo vrlo malo brašna, poklopite posudu krpom i ostavite na toplom mestu oko jedan sat, da testo naraste (otprilike se udvostruči).

4. Kada naraste, testo premesiti i podeliti ga na tri loptice. Malo posuti brašna po radnoj površini i po dlanovima i od loptica praviti trake. Od traka pravite pletenicuAko želite dva manja Curekija - podelite testo na dve lotice - za svaku. Pa svaku od te dve na po tri loptice.


Pošto nisam znala kako da pravim glistice - evo kako su ispale ... ali ako podgledate video sa Facebook-a na kraju posta - videćete kako to treba da se radi.  Mada se testo sjedini i naraste pa nije baš potrebno biti naki umetnik u idelanom pravljenju Cureki pletenica .
Više mi se dopadaju dva manja.

Osim toga - kada sam premesila testo - bilo je  lepljivo i morala sam da dodajem još brašna sve dok nije prestalo da mi se lepi za dlanove. Ako neko ima savet kako se ovo rešava, bila bih jako zahvalna da mi mapise u komentarima ispod. 

Paletenica od testa

5. Pleh u kome ćete peći Cureki obložite masnim papirom. Položite pletenicu ma papir
 * Ako je Uskrs, stavite crveno jaje na pocetak pletenice. Ostavite da testo (pletenica) odstoji jedno pola sata.

6. Nakon pola sata će se testo podići tj. pletenica će narasti. Uključite rernu na 160 stepeni da se ugreje.
Peče se sa jajetom, a to jaje se ne jede kasnije.

Poslednji koraci u pripremi Cureki kolaca/ hleba

7. U  jenoj čaši razmutite žumance sa malo vode i time premažite testo (vrlo nežno to radite - ne pritiskati testo), a zatim ga pospite bademovim listicima (ja sam našla već gotov isećen badem na listiće -na slici ono belo u kesi pored).

8. Stavite u ugrejanu rernu i pecite (u zavisnosti od rerne) jedno 35- 45 minuta, tj. dok ne Cureki ne dobije braonkastu boju.
Da bi proverili da li je iznutra testo pečeno, probodite sa vremena na vreme čačkalicom.
Ako na čačkalici ostaje testo - još nije pečeno.

9. Kada se Cureki ohladi, umotajte ga u foliju da se ne bi sušio.

Prijatno!

Video: Proces pravljenja pletenice za pošetnike kao ja



I na kraju nagrada za sve Vas koji ste imali strpljenja da pročitate ovaj recept.
Video koji je na Facebook-u u kome devojka pokazuje korak po korak kako se prave razne vrste pletenica od testa. Nemojte propustiti da pogledate - fenomenalno!
Link - >  http://on.fb.me/RSwOvz


4 comments:

  1. Četiri godine sam radio u jednoj poslastičarnici u Solunu,i napravili smo ne znam ni sam koliko curekija...U tvom receptu nedostaje korak zagrevanja šećera,putera/margarina,jaja i mleka a to je veoma bitno.Pletenice se neće lepiti za ruke ako ih namažeš uljem.Mi smo u testo stavljali mahlepi i kukule kao začine,narandža nije išla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svi sastojci moraju biti topli,sobne temperature.Mleko se zagreva sa secerom i polovinom putera/margarina,a preostala kolicina putera se zagreva i dodaje na kraju mesenja.Koristi se svezi kvasac i nikad prasak za pecivo.

      Delete
    2. Hvala na savetima. Ja cu ih uvrstiti u blog direktno, kako bi i ja imala pregled i ostali koji zele da naprave Cureki.
      Srecni uskrsnji praznici!

      Delete
    3. Kada se zagreva secer sa margarinom/puterom?

      Delete

Thanks for comment...
Enjoy Life!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...