Velikani srpske muzike: Dragiša Nedović

Tekstopisac i kompozitor Dragiša Nedović, rođen je 20. jula 1916. godine u Kragujevcu, gde je živeo i radio sve do svoje smrti, 31. januara 1966. godine.
Tekstopisac i kompozitor Dragiša Nedović

Počeo je da stvara još kao dete, čim je naučio da piše.
Njegovi roditelji, otac Andrija i majka Gina, imali su devetoro dece — pet sinova i četiri ćerke, ali su dva sina i jedna ćerka umrli vrlo rano. Tri ćerke Verka, Nada i Milica bile su udate u Beogradu, gde su živele sa svojim porodicama sve do kraja života. Sahranjene su u Beogradu u svojim porodičnim grobnicama.
Tri sina Dragiša, Dragoljub i Lazar, ostali su u Kragujevcu. Tu su živeli, radili, umrli i sva trojica su sahranjena u zajedničkoj porodičnoj grobnici na gradskom groblju u Kragujevcu. Karakteristično je da su svi umrli relativno mladi i da niko od njih nije doživeo duboku starost.

Dragišini roditelji su bili slabijeg imovnog stanja, pa je on, sa navršenih 16 godina, odlučio 1932. godine da krene pešice iz Kragujevca na put, da bi, kako je on govorio, "narod čuo njegovu muziku", noseći sa sobom "samo jednu staru, skršenu gitaru".

Recept: Kiflice sa sirom


Moje prve KIFLICE SA SIROM 
Kiflice sa sirom, recept
Moje prve kiflice sa sirom 

Savet 1: prilikom pripreme bilo koje poslastice svi sastojci trebaju biti iste temperature
Savet 2: kada piše da se stave jaja PRVO ih treba posebno umutiti, pa tek onda usuti u smesu – važi za sve recepte

Fashion: Scarf in your hair ♥

Scarf in your hair
Scarf in your hair ♥
Wonderful days of the Spring and the flowers in your hair 

Source:GIRL OPSESSED.

Make up: Smokey Eyes ideas

Lovely combination [gold, bronse, black] 

Velikani srpske knjizevnosti: Isidora Sekulic

Ostaće zapisano i to da je Isidora Sekulić prva žena koja je postala akademik, za dopisnog člana Akademije primljena je 1939. godine, a za redovnog 1950 . Isidora Sekulic je Prva Zena Pisac u srpskoj knjizevnosti koja je ostavila delo trajne vrednosti.
Isidora Sekulic
Isidora Sekulić je rođena 17.februara 1877.u Mošorinu, u Bačkoj (u Prosvetinoj "Maloj enciklopediji" i u "Istoriji književnosti" Jovana Deretića kao godina rođena stoji 1887). Djetinjstvo je provela u Rumi i Zemunu.

BAKINI SAVETI [odrzavanje kuce]



"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni. Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u lepe boce i kutije, kao prašak, kao krem, kao sprej, doteranih i poboljšanih, zahvaljujući novim hemijskim i biohemijskim formulama. Zato smo mnoge preskočili i zanemarili, a izvesne ostavili onakvi kakvi su decenijama, pa i vekovima bili u upotrebi — kao zamenu za skupa sredetva ili za slučaj kad ove nemate pri ruci."

Stan, pod, prozori, nameštaj:

• Čišćenje pletenog nameštaja
Predmeti od trske, pruća i rogozine čiste se vodom u koju se nacedi malo limuna.

• Pivo za fotelje
Stolice i fotelje od kože očistićete odlično pivom, naročito ustajalim, onim sa dna boca.

• Kako vratiti sjaj lakovanoj drvenariji
U kesu od gaze ili u najlonsku čarapu stavite kilogram mekinja i potopite ih u kofu sa vodom. Ovom vodom operite lakiranu drvenariju pa je potom isperite čistom vodom. Drvenariji ćete vratiti njen pređašnji sjaj.

Patin Kuvar [ Sredila: Spasenija Pata Markovic 1935.]




 Spasenija Pata Markovic
Spasenija Pata Markovic . Foto iz arhive Politikonog Zabavnika


Bakini saveti [ kuhinja]


Da lako odvojite belance od žumanca
To je trik za taze domaćice ili bajata jaja. Razbijte jaja iznad levka za tečnost. Belanca će proći a žumance će ostati u levku.

Kako skuvati jaje koje je puklo
Imate u kući jedno jedino jaje koje ste hteli da skuvate za dete, ali ste utvrdili da mu je pukla kora. Evo saveta! Pukotinu dobro natopite limunovim sokom i stavite jaje u hladnu vodu da se kuva, uspeh je zagarantovan.

ŽIVOTNE PRIČE SA KUVARICE [vez]


Ovo je priča o čuvenim kuvaricama, lepim platnima kojima su svoja ognjišta ukrašavale naše bake i prabake. Nekada je ovo parče izvezenog platna imalo svoju funkciju i mnogo je značilo domaćici i ukućanima. Sada je izgubilo svoju upotrebnu vrednost i postalo suvenir koji nosi drugu vrednost - poruku. Koliko suvenir toliko i raritet. Kakva je sudbina ovog bogato izvezenog svedoka našeg bitisanja i tradicije?!

Happy International Women's Day 08. March 2012. [Rus/En/Sr]



 Жди меня 


Жди меня, и я вернусь. 
Только очень жди,
Жди, когда наводят грусть
Желтые дожди,
Жди, когда снега метут,
Жди, когда жара,
Жди, когда других не ждут,
Позабыв вчера.
Жди, когда из дальних мест
Писем не придет,
Жди, когда уж надоест
Всем, кто вместе ждет.

The rules of a lady



No.1 - Play hard to get.
No.2 - Be the woman a man needs, not the woman that needs a man.
No.3 - Always accept a compliment.
No.4 -  If he leaves or gives up on you, remember, it’s his lost. Not yours.
No.5 - If he doesn’t respect you, then you deserve better.
No.6 - You’re beautiful and no one has the rights to tell you you’re not.
No.7 - Don’t fall for a guy who isn’t willing to catch you.

Recept: Krompiruša


KROMPIRUSA recept

SASTOJCI:
KROMPIR  [1 kg ili 800 gr ]
KORE [ 1/2 kg  ili manje ]
CRNI LUK  [2 glavice ili 1 ]
ULJE [za posipanje kora]   
VODA  [1 dl]
SO [pozelji ja za 4 jufke stavim 2 kacikice u fil + 1 kasicica za polivanje]
BIBER [1/4 kasicice]

Dusko Radovic: Aforizmi


*
Unesite u monotoniju i mrtvilo necijeg zivota malo svoje neozbiljnosti, neodgovornosti i loseg ukusa.
*
Budite dostojni tudje ljubavi, zavisti ili ljubomore.
*
Lako je voleti one koji vas ne vole. Pokusajte
jednom da volite one koji vas vole.
*
Stida se treba oslobadjati na vreme, dok jos mozemo da radimo ono cega se stidimo.
*
Hladno je. Bice vam potrebne ili rukavice ili tudja ruka.

Recept: Cufte od mlevenog mesa [ brzo i jednostavno]

Cufte sa Kipra ili Keftedes
POTREBNO:
- 1/2 kg. mlevenog mesa po zelji 
[svinjsko, junece ili kombinacija] - 1 veci krompir - 1 glavica luka
[moze i sitno seckan mladi luk] - 2 kasika prezli - 1 jaje - sitno seckan svezi persunov list - so, biber [ja ne stavljam] - cimet, ili beli luk po zelji 
[ne mesajte cimet i luk ili…ili]
Mnogo ulja.


PRIPREMA:
1. Krompir izrendati i ostaviti na kratko da bi pustio sok. 2. Meso, sitno sekan luk, persun, jaje, prezle i zacine staviti u posudu,
3. zatim dodati ocedjen krompir, i sve izmesati,
5. praviti loptice velicine oko 3 cm. precnika
6. Dobro zagrejati ulje u serpi
7. peci oko 20 minuta u vrelom ulju tako da loptice plivaju u ulju.
8. Povremeno prevrnuti loptice.
Nemojte umesenu smesu ostavljati za pecenje kasnije, ako vam ostane, zbog svezeg krompira koji ce potamniti.
Poljibiti Dragog pre a on ce vas posle jela “o) - Projatno
Izvor: http://www.maminajela.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...